'Lagere overheidsuitgaven groeitegenvaller'

16-09-2019

UTRECHT (ANP) - De overheid speelt dit jaar een kleinere rol in de groei van de economie. Naar verwachting vallen de overheidsuitgaven dit jaar en in 2020 veel lager uit dan eerder verwacht, schrijven economen bij Rabobank.

De uitgaven van de overheid groeien dit jaar met 1,1 procent op jaarbasis, is de nieuwe voorspelling. Eerder rekenden de kenners op een toename van 2,4 procent. Ook volgend jaar valt de groei in overheidsconsumptie lager uit. Rabobank blijft nog wel rekenen dat de economie dit jaar als geheel met 1,8 procent groeit. De groei blijft op peil omdat consumenten en bedrijven de terugval van de overheid compenseren door portemonnee te trekken en te investeren. Voor volgend jaar daalt de groeivoorspelling wel tot 1,4 procent.

"Door nijpende personeelstekorten lukt het de regering waarschijnlijk niet om meer mensen in de zorg en het onderwijs aan te nemen, zoals het streven eerder dit jaar was", laat econoom Ester Barendregt weten. Volgend jaar zal dat volgens haar langzaam verbeteren, omdat dan de krapte op de arbeidsmarkt afneemt.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN