Merkel voorzichtig over optimistische Grieken

22-05-2015

RIGA (AFN) - De Griekse regering moet nog veel werk verzetten voordat er een akkoord over verdere noodsteun kan worden bereikt met de andere eurolanden. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdagochtend, naar aanleiding van een gesprek dat zij donderdagavond laat had met de Griekse premier Alexis Tsipras.

,,Het was een vriendelijk, constructief gesprek'', zei Merkel over het overleg in de marge van een EU-top in de Letse hoofdstad Riga. ,,Maar het is ook heel duidelijk dat er nog heel veel werk te doen is.''

Merkel benadrukte dat de Grieken tot overeenstemming moeten komen met de toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Die drie instituten, die tot voor kort door het leven gingen onder de in Griekenland gehate term 'trojka', bepalen of de regering voldoende maatregelen neemt om aan de doelen van de noodhulp te kunnen voldoen.

Optimistisch

Tsipras gaf vrijdagochtend nogmaals aan optimistisch te zijn over de kansen om ,,binnenkort'' een deal over de voor verdere noodsteun noodzakelijke hervormingen te kunnen sluiten. Een woordvoerder van de Griekse regering zei vrijdag dat nog altijd wordt gerekend op een akkoord in mei en beloofde dat Griekenland in juni aan al zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Een akkoord moet er volgens de woordvoerder ook voor zorgen dat Griekse staatsobligaties in aanmerking komen voor het opkoopprogramma van de ECB. De centrale bank koopt momenteel voor tientallen miljarden euro's per maand aan staatsleningen op, waardoor de rente op die leningen stevig is gedaald. Griekse obligaties worden door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland echter niet opgekocht.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden