• Start
  • Economisch
  • Minister: uitbreiding noodpakket zorgt voor maximaal baanbehoud

Minister: uitbreiding noodpakket zorgt voor maximaal baanbehoud

28-05-2020

DEN HAAG (ANP) - De uitbreiding van het economische steunpakket voor bedrijven in corona-problemen zorgt voor "maximaal behoud van werkgelegenheid", denkt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Hij hoopt werknemers tegemoet te komen door vakbonden meer invloed te geven bij grote ontslagrondes bij bedrijven die loonsubsidie ontvangen en geeft ondernemers een hogere maximumvergoeding voor de vaste lasten.

Daarnaast kunnen bedrijven een maand langer steun krijgen. Tot 1 oktober in plaats van 1 september.

De uitbreiding van het pakket, die bij elkaar ruim 4,5 miljard euro extra kost, is het resultaat van overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties. De ontslagboete uit het eerste pakket vervalt, maar bedrijven moeten vakbonden of personeelsvertegenwoordigingen zoals de ondernemingsraad erbij betrekken als ze meer dan twintig werknemers ontslaan. Als ze dat niet doen, moeten ze 5 procent van de ontvangen loonsubsidie terugbetalen. Als het werkgever en vakbond niet lukt om een akkoord te bereiken, gaat een door sociale partners op te richten commissie bemiddelen. Zodra de partijen naar de bemiddelaar stappen, vervalt de boete, omdat het proces dan netjes is doorlopen, aldus Koolmees.

Hogere vergoeding

Waar de vakbonden meer inspraak kregen, werd bedrijven een hogere vergoeding van de vaste lasten beloofd. Die stond eerst nog op maximaal 20.000 euro, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het omzetverlies. Dat wordt maximaal 50.000. Verhoging was een belangrijke wens van middelgrote bedrijven. Met deze beloften kan het noodpakket ook op steun rekenen in de polder.

Belangrijker voor het kabinet is dat linkse oppositiepartijen blij zijn met de oplossing. Het schrappen van de ontslagboete viel slecht bij GroenLinks, SP en PvdA, net als bij de PVV en bijna alle andere oppositiepartijen. In de Eerste Kamer heeft het kabinet niet genoeg aan steun van alleen de coalitiepartijen, omdat zij in de senaat een minderheid hebben.

Na 1 oktober hoopt het kabinet geen noodpakket meer nodig te hebben voor bedrijven. Maar bedrijven die in getroffen sectoren actief zijn en maandelijks hoge vaste kosten hebben kunnen mogelijk ook langer steun krijgen voor de omslag omslag naar een "toekomstbestendig verdienmodel". "Het kabinet zal hiervoor vooruit kijkend de vinger aan de pols houden en zal zich hierbij laten adviseren door werkgevers en werknemers", schrijven de verantwoordelijke ministers aan de Tweede Kamer.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN