Na Nederlands nu ook Duits platform Kickstarter

01-05-2015

De Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter lanceert ook een platform voor Duitsland. Dat gebeurt op 12 mei. (Dan wordt overigens ook Crowdfundingday gehouden, waar Kickstarter ook aanwezig is.)

De Duitse website is al sinds deze week in de lucht. Sinds dinsdag – precies zes jaar nadat de onderneming in Amerika van start ging- worden Duitsers op de pagina aangemoedigd om hun eigen project te starten, maar er kan nog geen geld worden gedoneerd. Een jaar daarvoor ging de Nederlandse website van start.

Kickstarter is een van de grootse crowdfundingplatforms van de wereld. Het biedt uitvinders, kunstenaars en start-ups de mogelijkheid om voor hun ideeën geld in te zamelen.

Het idee achter Kickstarter is simpel: je start een project waarin je een idee presenteert met behulp van een video en afbeeldingen. Geïnteresseerden kunnen vervolgens geld in dit idee steken, zodat je project van de grond komt. Een Kickstarterproject slaagt pas als het minimumbedrag is binnengehaald – en dan wordt ook pas je geld afgeschreven. Sinds 2009 werd er volgens het bedrijf 1,5 miljard dollar binnengehaald voor rond 83.000 projecten. Maar er zijn ook projecten die mislukken. Bij 13 procent van de projecten komt er volgens Kickstarter nauwelijks iets binnen.

Vijftien categorieën

In Duitsland gaat Kickstarter met 15 project categorieën van start, waaronder journalistiek, technologie en kunst. Hoe lang er geld gedoneerd kan worden mogen de initiatiefnemers zelf bepalen. De maximale duur van een campagne is 60 dagen.

Volgens Kickstarter zijn de projecten met een financieringsduur van 30 dagen of minder het meest succesvol. “Kortere projecten geven een gevoel van vertrouwen en motiveren de mensen om het project te ondersteunen, zo zeggen ze zelf.

In de online gids staat dat als een project succesvol wordt gefinancierd,  Kickstarter een vergoeding krijgt van vijf procent van het binnengehaalde bedrag. Daarnaast wordt er ook creditcardkosten en belasting berekend.

Sinds 2009

Kickstarter werd op 28 april 2009 door Perry Chen, Yancey Strickler en Charles Adler gelanceerd. De site werd door kranten en tijdschriften geprezen om zijn idee; Time noemde het een van de beste uitvindingen van 2010 en een van de beste websites van 2011. De site had een startkapitaal van 10 miljoen dollar verzameld onder donateurs.

Nadat de site al eerder projecten uit het Verenigd Koninkrijk (2012), Canada, Australië en Nieuw-Zeeland (2013) toeliet, worden sinds april 2014 ook projecten uit Nederland ondersteund.

Pebble Time

Via Kickstarter worden al heel grote projecten gefinancierd, zoals de virtual reality-bril Oculus Rift of de Smartwatch Pebble Time. Smartwatchfabrikant Pebble heeft op financieringssite Kickstarter zelfs een nieuw record gevestigd. Het bedrijf haalde meer dan 20 miljoen dollar voor het bijzonder horloge op.

Bron: www.wefundex.com