Nederlands appeltje voor de dorst in India

04-06-2015

DEN HAAG (ANP) - India opent na de zomer haar deuren voor Nederlandse appels en peren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdag een overeenkomst gesloten met haar Indiase ambtsgenoot over de export van het fruit naar het land. Daardoor zal na de zomeroogst in september voor circa 15 miljoen euro aan Nederlandse appels en peren naar India worden verscheept.

India is een groeiende, maar nog altijd relatief bescheiden exportmarkt. Afgelopen jaar werd er ter waarde van 1,8 miljard euro naar het Aziatische land geëxporteerd. Daarmee staat de uitvoer naar India nog altijd in schril contrast met buurland China waaraan voor 7,9 miljard euro aan goederen vanuit Nederland werd verhandeld.

In een verklaring gaf Dijksma aan dat het essentieel is dat het Nederlandse bedrijfsleven vastere voet krijgt op de Indiase markt. Zeker met het oog op de Russische boycot op groenten en fruit uit de Europese Unie. ,,India is één van die alternatieve afzetmarkten waar veel kansen liggen voor Nederland", aldus de staatssecretaris.

Handelsrelaties

India is lang gesloten geweest voor import. Met het aantreden van president Modi staat India steeds meer open om internationaal economische relaties aan te gaan. Het bezoek van Dijksma aan India, samen met minister-president Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel, staat voor een groot deel in het teken van verbetering van de handelsrelaties.

Met name landbouw speelt daarbij een grote rol omdat consumenten in India steeds meer bereid zijn te betalen voor kwaliteit en veiligheid van voedsel.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden