Nederlandse bedrijven in trek in Canada

29-05-2015

Van een enorm kassencomplex tot de aanpak van bladluis. Tijdens het staatsbezoek aan Canada is donderdag voor een kleine 100 miljoen euro aan samenwerkingen getekend tussen bedrijven uit beide landen. Dit gebeurde onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De minister leidt parallel aan het staatsbezoek een economische missie van 63 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

De meereizende bedrijven zijn werkzaam op het gebied van oa. water, tuinbouw, ICT en stadsplanning. Ploumen: 'Met een miljoen Canadezen met een Nederlandse achtergrond zijn onze onderlinge banden al heel sterk. Tijdens deze missie laten we zien wat we verder nog in huis hebben. Nederlandse bedrijven met expertise in toekomstgericht bouwen en hoogwaardige tuinbouw zijn hier behoorlijk in trek.'

Vier samenwerkingsovereenkomsten werden donderdag ondertekend. Tijdens een bezoek van het koningspaar en minister Ploumen aan een Nederlandse orchideekwekerij in Beamsville werd een handtekening gezet door het Nederlandse bedrijf AAB International voor de bouw van een kassencomplex ter grootte van 80 voetbalvelden. RijkZwaan tekende voor een samenwerking met Vineland Innovation and Research Center en de Lettuce Foundation over kennisuitwisseling over de natuurvriendelijke aanpak van bladluis. Ploumen: 'Deze samenwerkingen brengen innovatieve oplossingen van de Nederlandse agro- en tuinbouwsector naar Canada. Vooral op het gebied van duurzaamheid staan we sterk. Onze expertise exporteren is dus niet alleen goed voor onze bedrijven, maar ook voor de duurzame voedselvoorziening in andere landen.'

‘s Avonds was minister Ploumen in Toronto aanwezig bij de ondertekening van een overeenkomst tussen Canadian Food Innovators, Universiteit Wageningen en GMV-Dutch Food systems, met als doel nieuwe technologieën, machines en producten in de voedselverwerkende industrie in Canada te introduceren. Ook gingen de Nederlandse en Canadese 'Green Building Councils' een samenwerking aan op het gebied van duurzaam bouwen. Het bedrijf BAS tekende deze week liefst drie overeenkomsten met Canadese partijen om samen te werken op het gebied van duurzame energie. Volgende week wordt in Vancouver een intentieverklaring getekend door het Nederlandse Cubicco International om in Canada modulaire huizen te laten monteren door het van oorsprong Nederlandse VeenkampBC. 

Waterkant Toronto

Vrijdag zal minister Ploumen aanwezig zijn bij 2 seminars waar de kennis van het Nederlandse bedrijfsleven wordt gepresenteerd aan geïnteresseerde Canadese bedrijven en instellingen. De 'Resilient Cities Summit' richt zich op de sectoren water, gebiedsontwikkeling en duurzaam bouwen. Ploumen: 'De waterkant van Toronto is kwetsbaar voor overstromingen en zal binnenkort op grote schaal worden heringericht. Nederlandse waterkennis is hier zeer welkom.'Bij het 'Feeding the City' seminar zullen bedrijven uit de voedselindustrie zich presenteren op het gebied van gezonde voeding, duurzaamheid, innovatie en voedselverwerking. ’s Middags zal minister Ploumen doorreizen naar Montreal, waar zij een ontmoeting heeft met de bemanning van het marineschip Zr.Ms. Karel Doorman, die daar aanwezig is om aandacht te geven aan de militaire banden met Canada. 70 Jaar na de grote Canadese bijdrage aan de bevrijding van Nederland zijn die nog altijd sterk.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit bericht met uw netwerk