Nieuwe fondsen pompen geld in economie

08-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - Twee nieuwe fondsen gaan de komende drie jaar circa 2 miljard euro in de Nederlandse economie pompen. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) wil hiermee extra financieringscapaciteit creëren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en middelgrote ondernemingen. De fondsen zijn samen met institutionele beleggers, de banken, Aegon Asset Management en Robeco als fondsbeheerders en in overleg het ministerie van Economische Zaken ontwikkeld. NLII maakte dat woensdag bekend.

Pensioenfondsen en verzekeraars hebben reeds meer dan de helft van de investeringen in de fondsen toegezegd. Het gaat om institutionele beleggers als Pensioenfonds Metaal & Techniek, Aegon, Pensioenfonds PGB en Nationale-Nederlanden. Naar verwachting kunnen ondernemers in de zomer via hun bank een beroep doen op de fondsen.

De financiering door de institutionele beleggers gebeurt via het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en het Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Op deze manier weet NLII de behoefte aan financiering bij de ondernemingen te bundelen. Die profiteren zo van aanvullende financieringsmogelijkheden en institutionele beleggers krijgen zo de mogelijkheid om direct in de Nederlandse economie te investeren.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is met de oprichting van de fondsen een belangrijke stap gezet om de Nederlandse economie structureel te versterken. ,,Ondernemers kunnen hierdoor eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening. Dat leidt tot banen en hogere economische groei.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden