'Positief begin voor AEX’

01-06-2015

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting met winst aan de nieuwe beursmaand. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen hoger openen. De handel staat deze week opnieuw in het teken van de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters. Ook komt de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag met een rentebesluit.

,,De Europese beurzen lijken hoger te gaan openen. Na de flinke verliezen op vrijdag beginnen beleggers met frisse moed aan de maand juni. Naast de voorslepende Griekse schuldentragedie wordt de markt deze week overspoeld met macro-economische cijfers. Voor maandag staan de Europese en Amerikaanse industriecijfers op het programma. Later in de week komen de Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse banenrapport naar buiten", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis liet zondag weten dat Griekenland ernaar streeft om eind juni een akkoord te hebben bereikt met zijn geldschieters over de herstructurering van zijn schuldenlast. Stathakis herhaalde zich geen zorgen te maken over de aflossing van 300 miljoen euro aan het IMF, die voor aanstaande vrijdag op de rol staat.

Grontmij

Aan het bedrijvenfront weet advies- en ingenieursbureau Grontmij de aandacht op zich gericht. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van het Zweedse Sweco. Met de overname is een totaalbedrag van 214 miljoen euro gemoeid. Het bod wordt gesteund door bestuur en commissarissen van Grontmij. Bezitters van in totaal 45 procent van de aandelen hebben al toegezegd hun belang te zullen verkopen.

Pharming maakte bekend positieve tussenresultaten te hebben geboekt in een studie naar de veiligheid en werkzaamheid van zijn medicijn Ruconest bij kinderen onder de 13 jaar. Het biotechnologiebedrijf heeft de resultaten afgelopen weekeinde gepresenteerd in Boedapest.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde een fractie (0,03 procent) hoger en boekte daarmee de twaalfde winstbeurt op rij. De Chinese Shanghai Composite hervatte de rally en steeg meer dan 4 procent. Zwakke cijfers over de Chinese industrie wakkerden de hoop op meer steunmaatregelen voor de Chinese economie aan.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met verlies. Beleggers verwerkten diverse cijfers die wezen op de afkoeling van de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex zakte 0,6 procent naar 18.010,68 punten. De brede S&P 500 daalde ook 0,6 procent, tot 2107,39 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq eveneens 0,6 procent inleverde en uitkwam op 5070,03 punten.

AEX

De Europese beurzen gingen met stevige verliezen het weekeinde in. De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,7 procent lager op 493,56 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 754,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 2,3 en 2,5 procent in. De FTSE-index in Londen sloot 0,9 procent in de min.

De euro was maandag voorbeurs 1,0953 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 59,84 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 65,25 dollar per vat.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden