Tsipras heeft thuis iets uit te leggen

23-06-2015

ATHENE (ANP) - De aandelenbeurzen mogen dan zeer positief zijn over de bezuinigingsplannen van de Griekse regering, thuis heeft premier Alexis Tsipras heel wat uit te leggen. Zowel in de Griekse media als in zijn eigen partij overheerste dinsdag de kritiek.

,,De premier moet nu eerst ons volk uitleggen waarom we gefaald hebben in de onderhandelingen'', zei bijvoorbeeld Tsipras' prominente partijgenoot Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het parlement. ,,Ik geloof dat deze maatregelen niet in lijn zijn met de principes van links.''

Ook de kleine coalitiegenoot van Tsipras' linkse blok Syriza, de Onafhankelijke Grieken, is niet tevreden. ,,De regering is in een val getrapt'', constateerde parlementslid Pavlos Haikalis.

De krant Kathimerini vroeg zich af hoe de minister-president het parlement gaat uitleggen waarom de bezuinigingsplannen die hij aan de geldschieters heeft voorgelegd ,,zo afwijken van zijn verkiezingsbeloften''. De premier zit in een spagaat: zijn kiezers zijn bezuinigingsmoe, Europa en het IMF eisen juist meer ,,hervormingen''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden