Tsipras stuurt 'definitieve' oplossing

21-06-2015

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een voorstel neergelegd bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de ,,definitieve oplossing'' voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

Dat werd zondag bekend, vooruitlopend op de bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurozone en later de Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.

Tsipras heeft de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk, en ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, telefonisch ingelicht. Details van het nieuwe voorstel zijn vooralsnog niet bekend.

Druk

In een verklaring gaf Tsipras aan dat het ,,definitieve voorstel'' voor alle partijen het beste en het voordeligste is en ,,het probleem niet verder uitstelt''. Tsipras vliegt zondagavond al naar Brussel.

Naar verluidt hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande de afgelopen dagen zware druk op Tsipras uitgeoefend, en benadrukt dat de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders maandagavond er niet is om te onderhandelen. Ze eisten, aldus de Britse zakenkrant Financial Times, vooraf een akkoord op hoofdlijnen met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden