Wisselend beeld op Wall Street

05-06-2015

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen lieten vrijdag overwegend kleine verliezen zien. Beleggers op Wall Street verwerkten een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid en bleven ongerust over de Griekse schuldenkwestie.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,3 procent lager op 17.849,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2092,83 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 5068,46 punten.

Uit het banenrapport bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei een stuk sterker is toegenomen dan in de voorgaande maand. Er kwamen per saldo 280.000 banen bij (exclusief de landbouwsector), tegen een herziene 221.000 in april. Economen rekenden gemiddeld op een aanwas van 226.000 arbeidsplaatsen.

Onrust

Het verzoek van Griekenland om de betalingen aan het IMF uit te stellen, zorgde voor onrust op de financiële markten. De Griekse premier Alexis Tsipras liet vrijdag weten dat de voorstellen die de EU heeft gedaan voor een schuldendeal ,,onrealistisch en absurd'' zijn en vindt dat de plannen van tafel moeten worden gehaald.

Bij de bedrijven stonden onder meer Vodafone en Liberty Global in de belangstelling. De bedrijven zouden in gesprek zijn over een mogelijke combinatie van activiteiten. Op een fusie tussen de twee concerns wordt al langere tijd gespeculeerd. Het aandeel Liberty Global sloot 1,2 procent hoger.

Gap

Kledingketen Gap zakte 1 procent. De vergelijkbare verkoop zakte afgelopen maand met 1 procent.

Oliekartel OPEC maakte bekend zijn productiequota op 30 miljoen vaten per dag te handhaven. De beslissing komt niet als een verrassing. De markt ging er al van uit dat de OPEC er opnieuw voor zou kiezen zijn marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen. De twaalf leden van de OPEC voorzien in zo'n 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie. Bij de vorige vergadering in november besloot het kartel ook al het productieplafond ongemoeid te laten.

Olie

Een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent in prijs tot 58,84 dollar en Brent klom 1,7 procent tot 63,09 dollar.

De euro was 1,1117 dollar waard, tegen 1,110 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden