• Start
  • Economisch
  • Young & United presenteert ‘WTFACT’, de feiten over werkende jongeren in Nederland

Young & United presenteert ‘WTFACT’, de feiten over werkende jongeren in Nederland

30-04-2015

Amsterdam - Jongerenbeweging Young & United presenteerde vanavond in De Burcht in Amsterdam het boek ‘WTFACT, de feiten over werkende jongeren in Nederland’. Het boek brengt de verhalen van jongeren over hun werk en hun leven samen met artikelen en analyses van wetenschappers en deskundigen om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de benarde positie van werkende jongeren.

Nederland is een lagelonenland voor jongeren. Nergens anders in Europa hebben jongeren zó lang recht op zó weinig loon. Maar 15 procent van de Nederlandse jongeren kan financieel op eigen benen staan, een schokkend laag en snel dalend cijfer. Op eigen benen staan kan ook helemaal niet met de 4,96 euro die de mees­te jongeren tussen de 16 en 22 jaar in ons land per uur verdienen, blijkt uit de en­quête van Young & United die door meer dan 10.000 jongeren is ingevuld.

“Ik wist niet wat ik zag de eerste keer dat ik mijn loonstrook bekeek”

Anne-Loes werkt in de horeca en vertelt in het boek dat zij op één van de locaties waar ze werkt het volwassen minimumloon krijgt: “Dat is ook een wat chiquere plek. Voor alle andere locaties, en ik werk wel op honderd verschillende plekken, verdien ik drie euro per uur minder. Ik wist niet wat ik zag de eerste keer dat ik mijn loonstrook bekeek.”

Nederlands bekendste vakkenvuller Soufian herkent haar verhaal: “Jongeren in Nederland hebben recht op een goed loon. Niet pas als ze 23 zijn. Maar vanaf hun 18e. In Nederland ben je op je 18e voor de wet volwassen; je mag trouwen, alcohol en tabak kopen, stemmen en in het parlement gekozen worden, je bent verplicht een zorgverzekering te nemen, je kan zelfs worden opgeroepen om het land te verdedigen, maar als je werkt heb je maar recht op 45 procent van het wettelijk minimumloon? WTF!?”

Nederland loopt hopeloos achter

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45% van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract.

In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is dat respectievelijk 82, 83 en 100%.

Bron: FNV