Kabinet vraagt Brabanders komende zeven dagen thuis te werken

door | mrt 9, 20:03 | Werkgelegenheid

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet vraagt inwoners van Noord-Brabant de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken. Dat moet helpen het coronavirus, dat in de provincie oprukt, tot staan te brengen.

Het is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven, zei premier Mark Rutte na afloop van nieuw crisisberaad van de meest betrokken ministers. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag.

Luchtweginfectie

Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts, zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

Het kabinet vraagt Brabantse werkgevers om waar het kan de werktijden van hun personeel te spreiden. Dat helpt, omdat bijvoorbeeld collega’s het virus dan minder gauw aan elkaar doorgeven, zegt Rutte.

Anders

In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten deze provincie is de besmetting van mensen in alle gevallen nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, zei Van Dissel.

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk dinsdag al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden afgelast. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen.

Rutte sprak zijn “grote waardering” uit voor de Brabanders, die zich tot dusver volgens hem zo goed mogelijk aan de adviezen hebben gehouden.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading