Telefoon FNV ‘roodgloeiend’ om mondkapjesplicht winkelpersoneel

door | aug 10, 14:08

AMSTERDAM (ANP) – Vakbeweging FNV krijgt “een hoop verontruste telefoontjes” van winkelpersoneel in Amsterdam en Rotterdam over de mondkapjesplicht in deze steden. Het personeel is bang dat de mondkapjesplicht mensen neigt tot geen afstand houden, omdat een mondkapje genoeg veiligheid zou bieden.”De telefoon staat roodgloeiend”, aldus de vakbond.

“Mensen willen veilig werken, maar hebben liever dat de 1,5 metermaatregel gehandhaafd wordt”, zegt Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder in de winkelstraat. Ook is de hele dag werken met een mondkapje in een hittegolf “enorm zwaar”, aldus Vermeulen.

De vakbond roept grote winkelketens op verantwoordelijkheid te nemen om personeel als handhaver in te kunnen zetten of beveiligers aan te stellen. Maar dat kost extra geld en is nog teveel gevraagd, stelt de vakbond. Er zijn ook uitzonderingen: bij meubelgigant Ikea en warenhuis de Bijenkorf ziet Vermeulen “goede inspanningen voor veilig werk”.

De FNV waarschuwt dat de risico’s op de verspreiding van het coronavirus toenemen. De gevolgen hiervan voor de maatschappij en de economie, zoals meer ziekmeldingen en wellicht een tweede lockdown, staan in geen verhouding tot de kosten om de coronamaatregelen te handhaven. Volgens Vermeulen is het “korte-termijn-winstdenken van grote winkelketens een gevaar voor Nederland en een typisch voorbeeld van ‘penny wise, pound foulish'”.

Ook komen de arbeidsvoorwaarden hierdoor onder druk, signaleert de vakbond. “Het is geen toeval dat juist daar waar al jaren niet geïnvesteerd wordt in personeel, weinig wordt ondernomen om corona terug te dringen.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community