• Start
  • Horeca
  • Meer gemeentelijke plannen naleving alcohol, kwaliteit nog matig

Meer gemeentelijke plannen naleving alcohol, kwaliteit nog matig

06-05-2015

Den Haag - Het aantal gemeenten met een preventie- en handhavingsplan voor alcohol is het afgelopen jaar sterk gestegen. Ruim 80 procent van alle gemeenten heeft zo'n plan. Tegelijkertijd is de kwaliteit van een flink deel van de plannen matig. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid naar deze plannen heeft laten doen. Gemeenten moesten op 1 juli vorig jaar hun eerste plan hebben vastgesteld.

Kwaliteit plannen moet omhoog

De staatssecretaris : "De kwaliteit van de plannen moet echt beter kunnen: "Er zijn voldoende modellen gemaakt en best practices verspreid waar gemeenten hun voordeel mee kunnen doen." Van de gemeenten met een plan heeft nu ruim 61% alle vier de wettelijk verplichte onderdelen in hun plan vermeld, zoals doelstellingen, uitgangspunten en onderbouwing van het beleid, handhavingsbeleid en -acties en te behalen resultaten.

Congres lokaal alcoholbeleid

Van Rijn gaat met bestuurders van gemeenten en de VNG in gesprek om te zien welke acties nodig zijn om de laatste gemeenten zonder plan over de streep te trekken. Ook heeft hij het Trimbos Instituut opdracht gegeven om een congres te organiseren over alcohol en preventie, met name gericht op gemeenten. Op dit congres staat het verbeteren van de kwaliteit van de plannen en kennisdeling centraal.

Bron: Nieuwsbank; Foto: ANP