• Start
  • Horeca
  • Wiebes: Voeding via de horeca blijft in lage btw-tarief van 6 procent

Wiebes: Voeding via de horeca blijft in lage btw-tarief van 6 procent

22-06-2015

Vrijdagochtend heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over de belasting "Dat is goed nieuws voor de horecabedrijven die eten serveren. Maar dat neemt niet weg dat wij ons blijven inzetten voor behoud van het lage btw-tarief voor hotels en andere logiesverstrekkers, die wel worden geraakt. Daarnaast blijven wij de zaken scherp in de gaten houden, omdat de plannen nog niet definitief zijn", aldus Toon Naber, voorzitter van KHN.

Het kabinet verwacht dat de koopkracht van werkende Nederlanders door lastenverlichting zal stijgen. Die verwachting beschrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën in zijn Kamerbrief. Het kabinet heeft daar 5 miljard euro voor. Daarmee gaan werkenden er in koopkracht op vooruit. Het beschikbare budget voor nog meer lastenverlichting kan komen uit het afschaffen van het lage btw-tarief. Maar als dat gebeurt wil het kabinet voor voedingsmiddelen, ook die in de horeca, het lage btw-tarief houden.

Goed signaal maar…
Toon Naber: "Dit is alvast een goed signaal voor een groot deel van de horecabedrijven in Nederland, maar de strijd is nog niet gestreden. Er zijn nog steeds veel gastvrijheidsbedrijven die worden geraakt zoals hotels en andere logiesverstrekkers en bijvoorbeeld attractieparken en andere aanbieders van gastvrijheid. Volgende week gaan we met alle gastvrijheidsondernemers een actie lanceren om stemmen te verzamelen die de politiek duidelijk moet maken dat het lage btw-tarief behouden moet blijven voor alle vrijetijdsactiviteiten."

Impact op hotelbranche
De hogere prijzen voor hotelkamers door het afschaffen van het lage btw-tarief, zal direct leiden tot minder omzetvolume en minder bedrijfsresultaat. De meeropbrengst van de hogere btw zal voor de overheid niet worden gerealiseerd. Per saldo kan het afschaffen van de lage btw voor de hotels leiden tot een verlies van 6000 banen in de 3500 hotels die in Nederland gevestigd zijn. 

Lokale lasten
Het kabinet kan nog meer budget voor lagere lasten vrijmaken als gemeenten meer belastingen mogen heffen voor OZB en een ingezetenenheffing. KHN heeft daar eerder zorgen over geuit: het leidt tot lastenverschuiving en nog hogere lokale lasten.

Bron: KHN; foto: ANP

Deel dit bericht met uw netwerk