'Amazon betaalt nu wel netjes belasting'

25-05-2015

NEW YORK (ANP) - Internethandelaar Amazon betaalt sinds kort wel netjes zijn belastingen in de Europese lidstaten. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het bedrijf per 1 mei begonnen met belastingafdracht per Europees land waar eerder belastingvoordelen werden genoten via een constructie met Luxemburg.

Naar eigen zeggen is Amazon al twee jaar bezig zijn met de nieuwe opzet voor belastingafdracht. Daardoor worden naar verluidt nu belastingen in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje afgedragen. Het bedrijf weigerde in de krant daarover verder commentaar te geven.

Eerder dit jaar startte de Europese Commissie een onderzoek naar de overeenkomst die Amazon heeft met Luxemburg. In een voorlopige conclusie meldde Brussel dat de belastingvoordelen in strijd zijn met het Europees recht.

Deals

De Europese Commissie heeft de strijd tegen belastingontwijking door multinationals onlangs opgevoerd. Eerder kwam de toezichthouder met soortgelijke bezwaren tegen afspraken die de Nederlandse fiscus heeft met koffieketen Starbucks. Ook deals van Luxemburg met de Italiaanse autofabrikant Fiat en van technologiegigant Apple met de Ierse overheid worden onder de loep genomen.

Een oordeel van de onderzoekers wordt overigens niet voor 1 juni verwacht.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden