Cyberaanval op computersysteem Bondsdag

16-05-2015

BERLIJN (ANP) - Er is ingebroken in het computersysteem van het Duitse parlement, de Bondsdag in Berlijn. Het gaat om een zware cyberaanval, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag. Een deel van het systeem is platgelegd om te voorkomen dat de inbrekers gevoelige informatie onderscheppen.

De aanval werd enkele dagen geleden opgemerkt door de veiligheidsdienst van het parlement. Ook de Duitse inlichtingendienst merkte op dat er iets niet in de haak was en waarschuwde daarop de Bondsdag. Mogelijk gaat het om een poging tot spionage. De veiligheidsdienst BfV onderzoekt de zaak.

Het is nog niet bekend of de inbrekers toegang hebben gekregen tot gevoelige informatie. Onder meer de parlementscommissie die onderzoek doet naar de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de Amerikaanse evenknie NSA kan voorlopig niet in het systeem vanwege de platlegging. Het is niet bekend wanneer de aanval werd uitgevoerd.

Het is evenmin bekend of de Tweede Kamer ook doelwit was. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is niet in actie gekomen om te helpen. Het zegt dat het eerst aan diensten zelf is om zo'n aanval af te slaan.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden