'Facebook-apps niet meer standaard bij Huawei'

07-06-2019

SAN FRANCISCO (ANP) - Op nieuwe smartphones van Huawei worden apps van Facebook, zoals Facebook, Instagram en Whatsapp niet langer standaard geïnstalleerd. Op Huawei-apparaten waar de apps al wel zijn geïnstalleerd blijft Facebook updates uitvoeren.

Smartphonemakers sluiten vaak deals met appmakers over het standaard installeren van applicaties. De ban van Facebook betekent een nieuwe klap voor Huawei.

De maatregel van Facebook houdt verband met de Amerikaanse ban op het Chinese techbedrijf. Huawei werd door de regering-Trump eerder op een zwarte lijst geplaatst. De VS vertrouwen het bedrijf niet, omdat het zou kunnen dienen als spionagevehikel van de Chinese overheid. Verschillende Amerikaanse bedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

Kopers van de huidige Huawei-telefoons waar Facebook niet vooraf is geïnstalleerd, kunnen deze nog steeds downloaden. Maar ook dit kan op termijn veranderen als Huawei door de maatregelen mogelijk ook geen toegang meer krijgt tot de Play Store van Google.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN