Google betaalt mee aan innovatie nieuwsmedia

27-04-2015

BRUSSEL (ANP) - Google slaat de handen ineen met een aantal grote Europese nieuwsorganisaties om innovatie in de digitale journalistiek te ondersteunen. Het internetbedrijf heeft daar uitgesmeerd over de komende drie jaar 150 miljoen euro voor over, maakte het maandag bekend.

Via het zogenoemde Digital News Initiative (DNI) wil Google naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan behoud van kwaliteitsjournalistiek. Een werkgroep gaat aan de slag met mogelijke nieuwe manieren om duurzaam geld te blijven verdienen met nieuws, zelfs nu dat voor consumenten volop gratis beschikbaar is via internet.

Uit Nederland behoort alleen NRC Media tot de acht deelnemende partijen. Andere betrokken nieuwsmedia zijn de Franse zakenkrant Les Echos, de Britse dagbladen The Guardian en Financial Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit uit Duitsland, het Spaanse El País en het Italiaanse La Stampa.

Open karakter

Behalve de genoemde mediabedrijven werken ook enkele Europese brancheorganisaties mee aan het project. Dat heeft volgens Google overigens een open karakter, wat inhoudt dat ook andere geïnteresseerde mediabedrijven zich kunnen aansluiten.

Google zette twee jaar geleden een vergelijkbaar fonds op dat specifiek gericht is op Frankrijk. Daar was de internetreus in aanvaring gekomen met mediabedrijven die betaling wilden voor het gebruik van hun content in zoekresultaten op het nieuwsplatform Google News.

Spanje

In Spanje lukte het Google niet zo'n deal te sluiten. Daar werd vorig jaar het recht van nieuwsaanbieders op een vergoeding voor het gebruik van hun content vastgelegd in een nieuwe wet. Daarop ging Google News in het Zuid-Europese land op zwart.

Google ligt momenteel onder een vergrootglas in Europa omdat het zijn dominante marktpositie zou misbruiken. De Europese Commissie kondigde eerder deze maand aan de eerste formele stap richting een mogelijke boete te hebben gezet.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden