Internetoplichting: doe vooral aangifte bij de politie

28-04-2015

Nederland - In 2014 zijn er bij de politie 43.000 aangiften gedaan van internetoplichting. Door deze aangiften te bundelen, kan de politie patronen ontdekken en herleiden naar oplichters die goed georganiseerd zijn en zo vele slachtoffers maken. Of weinig, maar wel voor zeer hoge bedragen mensen oplichten. Gijs van der Linden, hoofd van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, roept daarom alle slachtoffers van internetoplichting op vooral aangifte te doen. ‘Aangifte doen heeft altijd zin. Het kan uiteindelijk leiden tot een grote zaak.’ Vorig jaar loste het team 170 zaken op, zo laat het tv-programma De Nationale Misdaadmeter op 28 april weten.

De meeste aan- en verkoopfraude vindt plaats met telefoons en toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten, evenementen of pretparken. ‘Oplichters werken vooral via online handelssites zoals Marktplaats, maar wij zien ook steeds meer bendes die zelf een bekende webshop zo nauwkeurig mogelijk namaken, maar dan met een naam die er heel erg op lijkt’, aldus Van der Linden. ‘Terwijl u denkt dat u zaken doet met die bekende shop, maakt u eigenlijk geld over naar de oplichters.’ De politie heeft het afgelopen jaar meer dan 160 namaak webwinkels uit de lucht gehaald. In 2013 waren dat er 77.

Gebruik checkfunctie

Van der Linden: ‘Wij adviseren iedereen gebruik te maken van de zogeheten checkfunctie. Hier worden signalen over malafide (ver)kopers, webshops en websites verzameld.’ Deze functie is tot 30 april te raadplegen via www.mijnpolitie.nl en is vanaf 1 mei te vinden op politie.nl. Via de checkfunctie kan een koper onder meer het rekeningnummer, het email-adres, het telefoonnummer en de website controleren of deze bekend is bij de politie. De checkfunctie is in september 2011 geïntroduceerd en sindsdien al ruim zeven miljoen keer gebruikt. Ruim drie en een half miljoen gebruikers kregen de mededeling dat het onverstandig is de transactie door te laten gaan.

Preventie

De politie heeft verschillende samenwerkingsverbanden met Marktplaats en de banken. Marktplaats adviseert; blokkeert accounts en verwijdert advertenties. Daarnaast ontwikkelt Marktplaats voortdurend methodes om zo vroeg mogelijk malafide praktijken tegen te houden. Banken blokkeren rekeningen of zeggen de overeenkomst met de cliënt op. Het verstrekken van deze informatie vindt automatisch plaats. Ook werkt de politie intensief samen met Nederlandse internet hosting-bedrijven om zo snel frauderende webwinkels offline te kunnen halen. Dit geldt ook voor de payment service providers die in sommige gevallen misbruikt worden om betalingen via Ideal naar eigenaars van malafide webwinkels door te sluizen.

Bron: politie.nl