KPN haalt meer snelheid uit telefoonlijn

01-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - KPN verwacht zijn aanbod van snel internet flink uit te kunnen breiden door verbeteringen op de telefoonlijn. Het telecombedrijf gaf woensdag aan dat de kwaliteit van het internet via het traditionele kopernetwerk daardoor verbetert.

KPN wil vaste en mobiele toepassingen zo veel mogelijk koppelen en in elkaar laten overlopen. Zo kan er dan thuis mobiel worden gebeld via de wifi-aansluiting en kunnen op de mobiele telefoon programma's worden bekeken die thuis via het tv-kastje van KPN zijn opgenomen.

De hogere snelheden zijn niet direct noodzakelijk voor de toepassingen die nu worden gebruikt. Ze moeten er vooral voor zorgen dat het KPN-netwerk ook in de toekomst toereikend is om aan de explosieve groei van de vraag naar data te kunnen voldoen. De verbeteringen moeten KPN ook in staat stellen de concurrentie met het fusiebedrijf van UPC en Ziggo vol te houden. De kabelaars zijn samen de marktleider op het gebied van breedband in Nederland.

KPN is onlangs begonnen met het opkrikken van de snelheid en de betrouwbaarheid van het internet via de telefoonlijn. Nu kan de helft van de huishoudens met een KPN-aansluiting een snelheid van minstens 100 megabit per seconde (Mbps) halen, dat moet eind volgend jaar voor 85 procent van de huizen gelden. Voor 70 procent van de huizen wordt dan op minstens 200 Mbps gemikt. Met nieuwe technologie kan de downloadsnelheid volgens het bedrijf zelfs verder omhoog, naar 400 Mbps.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden