SP en D66 vragen opheldering over ICT-project

20-06-2015

DEN HAAG (ANP) - D66 en SP willen opheldering van het kabinet over een geheime aanbesteding van een ICT-project bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens NRC Handelsblad zaterdag gebeurde dat tegen de wens van de interne jurist die verklaarde dat daarvoor geen wettelijke basis was.

Sharon Gesthuizen van de SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Kees Verhoeven van D66: ,,Dat het kabinet tegen het advies van de eigen jurist in rommelt met de aanbestedingsprocedure om één aanbieder te bevoordelen schreeuwt om opheldering.'' Hij wil dat het advies van de huisjurist naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het ging om een aanbesteding voor de bouw van het computersysteem Radar dat fraude met bv's en stichtingen onmogelijk moest maken. Het project was in handen van het bedrijf Capgemini, maar liep vast. Daarop kwam er een nieuwe geheime aanbesteding.

Het ministerie wilde dit volgens NRC niet openbaar doen omdat criminelen anders te veel informatie zouden krijgen over de werking van het systeem. Uiteindelijk vroeg het ministerie alleen Sogeti (een zusterbedrijf van Capgemini) om een offerte te maken.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden