Verdachte oplichting bitcoinzaak opgepakt

20-05-2019

DEN Haag (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een 33-jarige man aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. De man was sinds 2017 bestuurder van twee bv's die computers verkochten voor het minen van bitcoins. De FIOD vermoedt dat de verdachte al het ingelegde geld - ruim 2 miljoen euro - al heeft uitgegeven aan luxe, zoals auto's, motoren, reizen en gokken.

De man maakte investeerders wijs dat hij de computers zou beheren in een zogenaamde 'miningfarm’. Investeerders in de computers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningcomputer niet terugkregen, deed een aantal van hen aangifte.

Circa honderd investeerders hebben ingelegd. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. In november zijn al een woning en een bedrijfspand doorzocht.

Bitcoins werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin word om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN