What do you want to do ?
New mail
" />

Aart Staartjes was meer dan alleen Meneer Aart

12-01-2020

Voor sommigen was hij Toon uit De film van Ome Willem, voor anderen was hij de stratenmaker uit De Stratemakeropzeeshow. Maar voor velen was hij toch vooral Meneer Aart uit Sesamstraat. Toch was Aart Staartjes (81) meer dan alleen de rollen waarmee hij bij het grote en kleine publiek bekend werd.

Staartjes werd geboren in 1938 in Amsterdam. Hoewel hij in eerste instantie een opleiding tot onderwijzer volgde, stapte hij al snel over naar de toneelschool. In 1967 maakte hij voor de IKOR, de latere Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), het programma Woord voor woord. Hierin vertelde hij Bijbelverhalen die voor iedereen te volgen waren.

In 1972 begon Staartjes het familieprogramma De Stratemakeropzeeshow, waarin hij bepaalde taboes probeerde te doorbreken. Het Poep-en-piesmenuet, geschreven door Hans Dorrestijn, was een van de meest bekende liedjes uit de serie die tot en met eind 1974 te zien was.

Ome Willem en Sesamstraat

Begin 1974 bedacht Staartjes een ander tijdloos kinderprogramma: De film van Ome Willem. De serie, met Edwin Rutten in de hoofdrol en Staartjes in de rol van Willems vriend Toon, werd een groot succes en eindigde pas in 1984. De serie werd jaren later nog altijd herhaald op televisie.

Het bekendst werd Staartjes toch wel als de enigszins norse meneer Aart uit Sesamstraat. In de kinderserie, waar hij vanaf 1984 deel van uitmaakte, trok hij regelmatig op met Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk, de kinderlijke dieren die hij altijd de les probeerde te lezen met zijn verhalen over vroeger.

Ook deed Staartjes stemacteerwerk voor onder meer de Disneyfilm De Reddertjes (1977) en series als De Fabeltjeskrant en Pippi en Langkous. Daarnaast verwelkomde hij jarenlang Sinterklaas bij de nationale intocht. Hij was ook te zien in Het Klokhuis, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Waltz.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN