Aids Fonds brengt hiv-patiënten in beeld

19-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - Met een foto-expositie op het Museumplein in Amsterdam wil het Aids Fonds aandacht vragen voor hiv-patiënten die geen medicatie kunnen krijgen. Onder de noemer 'Geen medicijnen is doodzonde' opende dinsdagochtend de tentoonstelling met twintig foto's van Sacha de Boer die het verhaal vertellen van mensen met hiv.

De Boer reisde hiervoor samen met het Aids Fonds door onder meer Oekraïne, Zuid-Afrika en Myanmar. ,,Van de 35 miljoen mensen met hiv in de wereld, heeft ruim 60 procent geen toegang tot hiv-medicatie'', verklaart het fonds. ,,De foto's vertellen een verhaal van onrecht in een wereld waar het lot van miljoenen mensen in handen ligt van nationale overheden en farmaceuten.''

Het probleem ligt bij de hoge medicijnprijzen als gevolg van patentenafspraken tussen overheden en farmaceuten en discriminerende nationale wet- en regelgeving, stelt het fonds. ,,Dagelijks overlijden nog altijd meer dan 4000 mensen aan de gevolgen van aids.'' En dat terwijl volgens de organisatie niemand hoeft te overlijden aan de gevolgen van aids en de medicatie goedkoop kan worden gemaakt.

Petitie

Naast de foto-expositie heeft het Aids Fonds een petitie online gezet, die minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) oproept het patentenbeleid op de agenda te zetten tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

De tentoonstelling is nog tot 29 mei te zien op het Museumplein en verhuist dan naar het stadhuis.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden