Begrip voor veiligheid rond Westergaard

door | mei 2, 23:05 | Kunst en Cultuur

AMSTERDAM (ANP) – De bezoekers van het Festival van het Vrije Woord in De Balie in Amsterdam zijn zaterdag gelaten onder de veiligheidsmaatregelen rond Kurt Westergaard. De omstreden Deense cartoonist houdt daar later op de avond de Persvrijheidslezing.

Westergaard arriveerde met vijf bodyguards bij De Balie. Het gebouw is met hekken afgeschermd, er is politie en ME op de been en er vliegt een politiehelikopter rond. Alle bezoekers werden zorgvuldig gescreend. Hun tassen werden doorzocht en ze moesten allemaal door een metaaldetector. De meesten zeggen het jammer te vinden dat er zo veel veiligheidsmaatregelen zijn genomen, maar hebben er alle begrip voor.

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt hij bedreigd. In 2010 drong een gewapende Somalische moslimfundamentalist zijn huis binnen; de politie kon Westergaard ternauwernood ontzetten door de aanvaller neer te schieten.

Niet meer vijandig

In De Balie vertelde de cartoonist dat hij een gesprek had aangevraagd met de fundamentalist die het op zijn leven had gemunt. ,,Als je 80 bent, ben je niet meer vijandig, maar wil je weten wat in het hoofd van zo’n jongen gebeurt”, zei hij.

Tijdens zijn speech benadrukte Westergaard vooral het belang van tolerantie en vrijheid. ,,Tolerantie en vrijheid zijn twee kanten van dezelfde munt. Tolerantie moet je leren. Het gaat over omgaan met dingen die je tegenstaan. Journalisten spelen daarin een belangrijke rol.”

Over de gewraakte tekening zei hij dat die niet was bedoeld voor gelovige moslims. ,,De tekening was alleen bedoeld voor terroristen en niet voor moslims. De tekening was terecht.”

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden