Cannes-winnaars komen in Nederlandse bioscoop

25-05-2015

AMSTERDAM - Vrijwel alle films die prijzen hebben gewonnen op het Festival van Cannes, worden de komende maanden uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Dat blijkt uit een inventarisatie op de website van het vakblad Holland Film Nieuws.

Het migrantendrama Dheepan van de Franse regisseur Jacques Audiard won zondagavond de Gouden Palm, de hoogste onderscheiding in Cannes. De film, die vertelt over drie Sri Lankaanse vluchtelingen die proberen in Frankrijk een nieuw leven op te bouwen, is aangekocht door distributeur Lumiere.

Het veelbesproken concentratiekampdrama Son of Saul won de Grote Prijs, de tweede prijs die de jury toebedeelt. De film vertelt over een Sonderkommando, een groep joden die gaskamers in Auschwitz moesten schoonmaken. Het oorlogsdrama wordt dit najaar door distributeur Cinéart in de bioscopen uitgebracht. Ook de winnaar van de Juryprijs, de derde prijs, is aangekocht voor Nederland. The Lobster, een absurdistische tragikomedie over een samenleving waarin mensen zonder partner in een dier worden veranderd, wordt in het najaar uitgebracht door Filmfreak.

Carol, die de prijs voor beste actrice ontving, is aangekocht door Cinemien. De film, met in de hoofdrollen Rooney Mara en Cate Blanchett, vertelt over een verboden lesbische liefde in het Amerika van de jaren vijftig. De tragikomedie die de prijs voor beste acteur kreeg, La Loi du Marché, wordt in Nederland uitgebracht door distributeur Remain in Light. Hoofdrolspeler Vincent Lindon kreeg de prijs voor zijn rol als vijftiger die zijn baan verliest en tegen alle klippen op probeert weer aan de slag te komen.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden