‘De zeven zussen’ verslaan iedereen

door | jan 16, 19:01

AMSTERDAM (ANP) – De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley, de eerste aflevering van haar reeks over deze vrouwen, was het afgelopen jaar met 233.000 in het Nederlands vertaalde exemplaren het bestverkochte boek in de Nederlandse boekhandel. Dat meldt de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die jaarlijks een Top 100 samenstelt. In 2018 was hetzelfde boek ook al de bestverkochte titel. Toen werden er 129.000 exemplaren van verkocht.

Op de tweede plaats van de lijst van bestverkochte boeken (oorspronkelijk Nederlands of vertaald) stond Ilja Leonard Pfeijffer met zijn Grand Hotel Europa. Daarvan gingen er het afgelopen jaar 145.000 over de toonbank. Rutger Bregman bezette de derde plek, met 140.000 verkochte exemplaren van De meeste mensen deugen.

Lucinda Riley publiceerde in totaal al vijf boeken over de zusjes. Ook schreef ze nog zes andere titels, los van de zussen. Haar boeken stonden in totaal elf keer in de Top 100 van 2018: op de 1e, 4e, 5e, 7e, 10e, 44e, 47e, 48e, 51e, 57e en 65e plaats.

Unieke situatie

Volgens de CPNB is dit een unieke situatie. “Niet eerder stond eenzelfde titel twee keer op 1 in de Top 100. Geen enkele auteur wist ooit met maar liefst vijf titels in de top 10 te komen: JK Rowling en Sonja Bakker kwamen tot vier titels bij de eerste tien. En nooit eerder had een auteur elf titels in de Top 100.” Behalve Riley waren er vorig jaar nog wel elf andere auteurs met meerdere boeken in de Top 100, onder wie Murat Isik, Jochem Myjer, Suzanne Vermeer en Levi Weemoedt.

In totaal werd in 2019 voor 563 miljoen euro aan boeken in winkels en online verkocht: in totaal 40 miljoen papieren en digitale exemplaren. Toch daalde de afzet voor het eerst in vijf jaar met bijna 4 procent. Een van de mogelijke oorzaken zou de btw-verhoging met 3 procent op papieren boeken kunnen zijn.

De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton was het meest uitgeleende boek van 2019. Het duo haalde ook de tweede plaats in de biebs, met De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. De zeven zussen eindigde hier op de derde plek.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community