'Den Haag moet opnames Homeland binnenhalen'

12-03-2015

DEN HAAG - Niet Amsterdam, maar Den Haag zou het decor moeten worden van een aantal scenes van het vijfde seizoen van Amerikaanse hitserie Homeland. Die oproep doet de D66-fractie in de Haagse gemeenteraad aan wethouders Karsten Klein (Citymarketing) en Joris Wijsmuller (Cultuur).

De democraten vinden dat Den Haag zich te weinig profileert als filmstad. “De laatste internationale films waar de gemeente mee pronkt, dateren alweer uit 2004”, stelt raadslid Birgül Özmen. “Intussen levert de Amsterdamse filmcommissioner goed werk met onderhandelingen over een Netflix-productie en Homeland. Maar een serie met de internationale rechtsorde als leidend motief past toch veel beter in de Internationale Stad van Vrede en Recht?”

De gemeente Amsterdam meldde eerder deze week contact te hebben gezocht met de producenten van de Amerikaanse serie Homeland, over de bestrijding van het internationale terrorisme. Het vijfde seizoen van de reeks speelt zich af in Europa en wordt grotendeels in Duitsland gedraaid. Maar Amsterdam doet zijn best om enkele scenes naar de Nederlandse hoofdstad te halen.

Daarnaast stelt Amsterdam in gesprek te zijn met Netflix over het mogelijk initiëren van een langlopende serie die zich afspeelt in Nederland. De Amerikaanse zender opende vrijdag zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Een probleem waar internationale producenten wel tegen aan lopen, is dat de zogenoemde 'incentive'-regeling van het Filmfonds, die het financieel aantrekkelijk maakt om in Nederland te draaien, nog niet geldt voor televisieseries.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden