Dheepan wint Gouden Palm in Cannes

24-05-2015

CANNES (ANP) - De Franse film Dheepan heeft zondag de Gouden Palm gewonnen bij het filmfestival van Cannes. Het maatschappijkritische drama van de Franse regisseur Jacques Audiard was een van de negentien genomineerden voor de prestigieuze filmprijs.

De prijs voor beste acteur ging naar de Franse acteur Vincent Lindon, voor zijn rol in de Franse film La Loi du Marché. De prijs voor beste actrice ging naar twee speelsters. De Franse Emmanuelle Bercot en de Amerikaanse Rooney Mara delen de prijs. De Taiwanees Hou Hsiao-Hsien kreeg de prijs voor beste regisseur uitgereikt.

Dheepan werd vooraf getipt als kanshebber. Regisseur Jacques Audiard kreeg in 2009 in Cannes de speciale juryprijs kreeg voor zijn gevangenisfilm Un prophète. Dit jaar gingen de juryprijzen naar de Hongaarse film Son of Saul en de Griekse film The Lobster. Die films haalden respectievelijk de tweede en derde plaats op het gala.

Het was de 68e keer dat de Gouden Palm werd uitgereikt. Winnares Bercot, die naast actrice ook regisseuse is, opende 13 mei het festival. De jury stond dit jaar onder leiding van de Amerikaanse broers Ethan en Joel Cohen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden