Disney ziet stijging in aantal abonnees na lancering Hamilton

07-07-2020

LOS ANGELES (ANP) - Streamingdienst DisneyPlus heeft het afgelopen weekend 74 procent meer nieuwe aanmeldingen gehad dan gemiddeld in de vier weekenden in juni het geval was. In de VS waren er meer dan 458.000 mensen die de app downloadden. Wereldwijd kon Disney meer dan 752.000 extra abonnees inschrijven.

De stijging van het aantal geïnteresseerden lijkt samen te hangen met de lancering van de filmregistratie van de hitmusical Hamilton. De voorstelling, die al vijf jaar volle zalen trekt op Broadway, is sinds maart nergens ter wereld meer te zien doordat de coronapandemie alle theaters dwong de deuren te sluiten.

Overigens nuanceert Forbes deze cijfers wel enigszins. Sinds DisneyPlus gestopt is met het aanbieden van gratis proefperiodes, is het aantal mensen dat een betaald abonnement heeft genomen toch al gestegen. Bovendien is het de vraag of deze nieuwe abonnees blijven hangen. Er bestaat de kans dat de 'Hamilton-kijkers’ bij de eerstvolgende kans hun lidmaatschap weer opzeggen. In totaal telt DisneyPlus nu wereldwijd zo'n 60 miljoen abonnees.

Nederlandse cijfers

Nederlandse cijfers zijn overigens niet bekend. Het is lastig te vergelijken of het voor Disney, die tegen de 80 miljoen dollar betaalde voor de rechten van de film, lucratief is geweest om Hamilton te lanceren op haar streamingplatform. In eerste instantie zou de film eind 2021 in de bioscopen worden uitgebracht.

Hamilton vertelt het levensverhaal van zogenoemd founding father Alexander Hamilton. De immigrant was de eerste minister van Financiën van de VS en schreef mee aan de grondwet van het land. Alle hoofdrollen, dus ook van founding fathers als Washington, Jefferson en Madison, worden gespeeld door acteurs van kleur.

Het stuk won planken vol prijzen en is vanaf de eerste dag doorlopend uitverkocht, zowel op Broadway als in Londen. Regisseur Thomas Kail maakte in juni 2016 opnames van de musical met de oorspronkelijke cast.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN