Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk

14-04-2015

AMSTERDAM - Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk van volgend jaar. Dat maakte de stichting CPNB dinsdag bekend. Gerritsen is de eerste vrouwelijke Boekenweekauteur sinds 2002, toen Anna Enquist het jaarlijkse geschenk mocht schrijven.

Gerritsen (43) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Daarna volgden zes romans. Haar laatste drie werden alle genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Vorig jaar werd ze bekroond met de Frans Kellendonk-prijs, die eens in de drie jaar wordt toegekend voor een literair oeuvre dat getuigt van een 'onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke problematiek'.

Gerritsen heeft een wekelijkse column in de VPRO Gids en schreef meerdere theaterteksten. Ook werkte ze mee aan het scenario voor de romantische dramafilm Nena, die afgelopen jaar uitkwam.

De 81e editie van de Boekenweek volgend jaar vindt plaats van 12 tot en met 20 maart. Het thema van het boekenfestijn wordt later bekendgemaakt. Voor de editie eerder dit jaar schreef de Vlaming Dimitri Verhulst het Boekenweekgeschenk.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden