Fries Museum wint Museumprijs 2015

16-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - Het Fries Museum in Leeuwarden heeft de Museumprijs 2015 gewonnen. Het museum ontvangt daarmee 100.000 euro. Dat hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, donderdag bekendgemaakt.

Met ruim 40 procent van de stemmen versloeg het museum de twee andere genomineerden, het Zeeuws Museum in Middelburg (32,2 procent) en het Amsterdam Museum (27,6 procent). In totaal brachten 71.469 mensen de afgelopen maand via internet hun stem uit op hun favoriete museum. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar was de Museumprijs bedoeld voor een streek- of stadshistorisch museum ,,dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek''. Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers.

Friese identiteit

Het Fries Museum werd genomineerd omdat het ,,er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen''. De jury noemt de presentatie van de collectie vernieuwend en origineel door ,,bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis''.

De Museumprijs, die bestaat sinds 1990, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door het Klok & Peel Museum in Asten (Noord-Brabant).

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden