Kabinet overweegt tijdelijk sluiten musea, theaters en bioscopen

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen die de groepsgrootte moeten beperken, zoals het tijdelijk sluiten van musea, theaters en bioscopen. Dat zeggen ingewijden op basis van berichtgeving door De Telegraaf en RTL Nieuws.

Het kabinet neemt volgens een bron het advies van het OMT over voor een negatief reisadvies voor de kerstvakantie. Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk ,waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Er wordt dinsdag een besluit genomen over de te nemen maatregelen. Nu is er nog geen overeenstemming. Er zouden nog andere plannen op tafel liggen, waarover nog in de hele breedte gediscussieerd wordt. Welke dit zijn, is niet bekend. Wel zou het niet realistisch zijn dat de zwaarste van die plannen worden ingevoerd, zeggen bronnen.

Catshuis

Zondag werd er lang overlegd op het Catshuis. Een deel van het kabinet sprak daar met RIVM-baas Jaap van Dissel over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Er werd intensief gesproken over de sociale, economische en medische belangen die samenhangen met de coronamaatregelen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie nog geen redenen te zien voor extra coronamaatregelen. Wel was het mogelijk “dienstig” om extra maatregelen te nemen, zodat de daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat. Nieuwe regels moeten wel goed afgewogen worden met mogelijke economische schade, zei hij toen.

Persconferentie

Dinsdagavond is er weer een persconferentie met Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Zij geven dan meer duidelijkheid, waarschijnlijk ook over de horecasluiting. De Jonge zei vorige week dat de nu geldende maatregelen tot in december gaan duren, maar dat was nog geen kabinetsbesluit.

Het aantal coronabesmettingen was zondag onder de 9000 gezakt, terwijl die vrijdag nog boven de 11.000 lagen. Toch blijft de druk op de zorg onverminderd groot. Volgens ingewijden geven de dalende cijfers nog geen reden tot juichen.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Recente berichten

Politie stuurt e-mail in onderzoek naar digitale oplichting

Utrecht - Vrijdag 17 september verstuurde de politie naar 20.000 mailadressen een bericht. Hierin werd… Lees verder

september 17, 2021

Ook minister van Defensie Bijleveld dient ontslag in

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft vandaag… Lees verder

september 17, 2021

Tijdelijke vervanging minister van BuZa door Tom de Bruijn

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, heeft… Lees verder

september 17, 2021

Meer werken geen oplossing voor krapte, aantrekkelijker werk wel

Meer uren werken is geen oplossing voor de krapte die is ontstaan op de arbeidsmarkt.… Lees verder

september 17, 2021

‘Kwetsbare inwoners die herstellen na verward gedrag niet goed in beeld’

Chronische psychische problemen vragen om blijvende aandacht. Zorg en ondersteuning na een crisis mogen niet… Lees verder

september 17, 2021

60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden* is in… Lees verder

september 17, 2021