Licht herstel van boekenmarkt

13-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - De markt van papieren boeken heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 105 miljoen euro omgezet, 4,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal gingen er 8,2 miljoen boeken over de toonbank, 5,6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2014. Dat meldt branchewebsite Boekblad woensdag op basis van een rapport van marktonderzoeker GfK.

,,De stabilisatie van de boekenmarkt die in de loop van 2014 zichtbaar was, heeft dus eindelijk geleid tot een licht herstel", aldus Cary Richards van GfK. Hoewel de markt een opleving laat zien, zijn er grote verschillen in de prestaties van de genres. Zo was non-fictie informatief in het eerste kwartaal de absolute uitblinker met een stijging van liefst 15,1 procent van het aantal verkochte boeken. Het boek Dit kan niet waar zijn, van Joris Luyendijk, stak met kop en schouders boven de andere titels uit.

Ook de verkoop van kinderboeken liep volgens GfK goed. Er werd in dit genre 9,1 procent meer boeken verkocht. Fictie en non-fictie vrije tijd daalden respectievelijk 1 en 6,5 procent.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden