Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

13-04-2015

LÜBECK (ANP) - De Duitse schrijver Günter Grass is op 87-jarige leeftijd overleden in de stad Lübeck. Dat meldde de uitgever Steidl Verlag maandag. In 1999 won Grass de Nobelprijs voor de Literatuur.

In 1959 brak hij door met de roman De blikken trommel. Zijn laatste boek was 'De woorden van Grimm' uit 2010. Op de website van Steidl Verlag staat een paginagrote foto van de overleden schrijver

Meulenhoff, de uitgever van Günter Grass in Nederland, is bedroefd over het overlijden van zijn ,,briljante en bijzondere'' auteur. Het eerste boek van Grass verscheen in 1963 bij de uitgeverij. ,,We geven hem dus al meer dan vijftig jaar uit en daar zijn we erg trots op'', aldus een woordvoerster.

,,Vorig jaar was hij hier nog. Een erg inspirerende, ontzettend aardige slimme en interessante man.'' Onlangs verscheen De Woorden van Grimm. ,,Het leek hemzelf onmogelijk om dat werk te vertalen. Maar Jan Gielkens is dat uiteindelijk prima gelukt.''

De werken van Grass zijn nog goed leverbaar, dus een eventuele herdruk is niet meteen noodzakelijk, aldus Meulenhoff.

Goede verkoop

De boeken van Günter Grass doen het goed in de winkels van Athenaeum Boekhandel. ,,Hij geldt als een van de allergrootste Duitstalige auteurs van na de oorlog'', aldus directeur Maarten Asscher. Grass' werken verkopen goed in zowel de oorspronkelijke taal, als in de Nederlandse vertaling.

Die Blechtrommel is in de winkels een veelgevraagd boek, maar ook het latere werk van Grass.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden