NPO wil Nederlanders bewuster maken over onze planeet

20-04-2015

Hilversum - De Nederlandse Publieke Omroep wil de Nederlanders bewuster maken van zowel de waarde als de kwetsbaarheid van onze planeet. Onder de noemer NPO Groen wil de Nederlandse Publieke Omroep de kijker inspireren om samen de toekomst groener en duurzamer te maken.

De VARA zendt op zondag 17 mei op NPO 1 het tv-programma ‘Nederland wordt groen’ uit. Het programma roept zoveel mogelijk mensen op hun eigen leven ‘groener’ te maken. In het programma dat wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra gaan Anita Witzier, Gerard Ekdom en Frans Duijts een week lang hun uiterste best doen om ‘groener’ te leven.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Henk Hagoort, laat weten: “De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. Dat moet ook wel want als we niet innoveren, hebben we met straks 9 miljard inwoners niet genoeg aan deze planeet.”

Voor een goede toekomst moeten we ‘groener’ gaan leven zegt hij. “De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden. Wat nodig is, is participatie en betrokkenheid van het publiek. We willen handvatten bieden voor iedereen. Positief en dichtbij. De publieke omroep kan en wil hier een voortrekkersrol nemen omdat wij, met een grote variatie aan programma’s, wekelijks ruim 80 procent van de samenleving bereiken.”

Voorzitter en algemeen directeur van BNN-VARA, Gerard Timmer, zegt: “De thema’s groen en duurzaamheid behoren al jaren tot het programmapakket van de VARA. We zijn er trots op die kennis en ervaring nu ook NPO breed aan te kunnen wenden. In ‘Nederland wordt groen’, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, worden bekende huishoudens een week lang uitgedaagd zo groen mogelijk te leven. Maar belangrijker, we hopen Nederland te informeren en te bewegen bij te dragen aan een groener Nederland.”

Naast de tv-uitzending komt de NPO ook met een App. De NPO Groen app is vanaf 17 mei gratis te downloaden. De app sluit nauw aan bij de NPO-programmering op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu in de komende jaren. De app geeft volop tips en informatie en daagt de gebruiker uit om een week ‘groener’ te leven.

De app biedt dertig uitdagingen. “Een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift”, laat een woordvoerder weten. De uitdagingen kan de deelnemer op social media delen met vrienden. Tussentijds wordt de app-gebruiker bijgepraat over de positieve impact van het nieuwe gedrag en krijgt motiverende en inspirerende videoboodschappen van bekende Nederlanders.

Ook laat de woordvoerder van de NPO weten: “Behalve in de programmering streeft de NPO er naar om ook zelf duurzamer te produceren. Daartoe worden de komende tijd verschillende initiatieven genomen, bijvoorbeeld in huisvesting en bedrijfsvoering.”

Bron: www.showbizznetwork.nl (@ShowbizzNWNL)