NVJ wil vrij gebruik drones afdwingen

19-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil via de rechter afdwingen dat professionele fotografen vrij gebruik kunnen maken van drones. De NVJ en fotograaf René Oudshoorn hebben daarom de Staat gedagvaard.

Sinds juli 2013 is er een regeling van kracht waardoor professionele fotografen niet meer met drones vanuit de lucht goede opnamen kunnen maken, zegt de NVJ. Hobbyisten mogen daarentegen wel in de lucht opnamen maken met onbemande luchtvaartuigen. Dit schaadt volgens de journalistenbond de vrijheid van nieuwsgaring. Op 3 juni wordt de zaak aangebracht bij de rechtbank in Den Haag, waarna de Staat gelegenheid krijgt schriftelijk te reageren.

Om het proefproces uit te lokken, gebruikt de NVJ een zaak die in april speelde. Oudshoorn kreeg van de Telegraaf de opdracht het verval van de Pier in Scheveningen in beeld te brengen. Een deel van de Pier dat in zee staat, kan alleen in beeld worden gebracht vanuit de lucht.

Hobbyist

Oudshoorn maakte echter geen opnamen omdat hij daarmee arrestatie, een boete en inbeslagname van zijn drone riskeerde. De politie was ter plekke aanwezig en had al laten weten dat zij handhavend zou optreden. Een hobbyist kon met een soortgelijke drone wel opnamen maken en werd ongemoeid gelaten. ,,De politie stond erbij en keer ernaar'', aldus de NVJ. Hierdoor heeft Oudshoorn zijn opdracht niet kunnen voltooien en schade geleden, zo luidt het betoog.

De rechter legde in december voor het eerst een boete op in een dronezaak. Een persfotograaf moest een boete betalen omdat hij na een steekpartij met een drone foto's maakte van de plaats delict.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden