Penning uit collectie DNB in Rijksmuseum

21-04-2015

Vanaf 22 april is één van de topstukken van de Nationale Numismatische Collectie te bewonderen in het Rijksmuseum te Amsterdam. 

Zichtbaar voor het publiek 
Het topstuk is in 2000 met steun van de Vereniging Rembrandt aangekocht op een veiling van Sotheby’s door het toenmalige Koninklijk Penningkabinet te Leiden. Later was de penning te zien in het GeldMuseum en nu maakt de penning onderdeel uit van de Nationale Numismatische Collectie die door De Nederlandsche Bank wordt beheerd. Een voorwaarde van de Vereniging Rembrandt was de penning zichtbaar te houden voor het publiek. DNB is dan ook blij dat de penning een mooie plek krijgt in het Rijksmuseum en zo door de vele bezoekers van het museum bewonderd kan worden.

Zeldzaam burgerportret 
De zilveren penning is een zeldzaam voorbeeld van een burgerportret in de penningkunst. Roobertus Jansen van Bant liet de penning met zijn portret omstreeks 1640 maken door zijn vriend Abraham Jacobsz om zijn huwelijksaanzoek aan Grietie Popkes kracht bij te zetten. Roobertus wist hiermee het hart van Grietje te winnen. Op de penning staat namelijk te lezen: ‘Getrout met Grietie Popkes An 1641 den 20 January’. In 1642 werd de liefde bezegeld met de geboorte van dochter Itien. Haar naam en geboortedatum zijn op de keerzijde van de penning te vinden.

Bron: dnb.nl (c) De Nederlandsche Bank