Rotterdam in 2021 alsnog gaststad songfestival

door | apr 23, 20:04

ROTTERDAM (ANP) – Rotterdam organiseert in 2021 alsnog het Eurovisiesongfestival. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor om ook volgend jaar gaststad van het vanwege het coronavirus uitgestelde muziekfestijn te zijn. De NPO, NOS en AVROTROS hebben nog meer tijd nodig om de financiën op orde te krijgen voordat er officieel groen licht kan worden gegeven.

Het Rotterdamse college had de gemeenteraad gevraagd om 6,7 miljoen euro uit de algemene middelen beschikbaar te stellen. Dit bedrag bestaat uit reeds gemaakte kosten, waaronder de aankleding van de stad en de huur en beveiliging van Ahoy, dat niet door de verzekering wordt gedekt en niet kan worden doorgeschoven naar volgend jaar. De gemeenteraad ging donderdag akkoord, een besluit waar cultuurwethouder Said Kasmi blij mee is.

“De EBU, de omroepen en Ahoy kunnen ervan op aan dat Rotterdam in 2021 alsnog gaststad is. Voor ons staat voorop dat we er een feest van en voor iedereen van kunnen maken. De afgelopen tijd is hard gewerkt en wat dat betreft staan we klaar om de 65e editie van het Eurovisiesongfestival in 2021 in onze stad te verwelkomen”, aldus Kasmi. Wel zegt hij alternatieve scenario’s te ontwikkelen voor het geval het coronavirus tegen die tijd de mogelijkheden nog steeds beperkt.

Tevreden

Ook Ahoy is tevreden: “Wij zijn blij met dit besluit van de gemeenteraad”, laat een woordvoerder weten. “We zijn dit traject vorig jaar gestart en willen niets liever dan het songfestival in 2021 alsnog in Rotterdam en in Ahoy verwelkomen.”

De organisatie van NPO, NOS en AVROTROS is nog volop in de afwikkeling van de geannuleerde editie. “Tegelijkertijd bereiden we ons voor op de mogelijke organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2021 in Rotterdam. Om hierover definitief uitsluitsel te kunnen geven moeten we eerst een aantal organisatorische, productionele en financiële vraagstukken beantwoorden. Daar wordt nu hard aan gewerkt”, laat een woordvoerder van de NPO weten.

Eerste stap

“We begrijpen dat Nederland, Rotterdam, Ahoy, de deelnemende landen en natuurlijk de fans zo snel mogelijk willen weten of dat ook betekent dat het 65e Eurovisiesongfestival daadwerkelijk in Rotterdam zal plaatsvinden. Om het fundament voor een succesvolle organisatie van het festival in 2021 zorgvuldig te leggen, hebben we aan onze kant nog even tijd nodig. We hopen in mei uitsluitsel te geven.”

De NPO, NOS en AVROTROS zijn wel “bijzonder dankbaar en trots dat Rotterdam en Ahoy opnieuw volmondig ja zeggen tegen het opnieuw verwelkomen van het evenement”. De eerste belangrijke stap richting het songfestival van 2021 is gezet, aldus de woordvoerder.

Nieuwe nummers

Het Eurovisiesongfestival zou van 12 tot en met 16 mei 2020 plaatsvinden in Rotterdam, maar de European Broadcasting Union (EBU) besloot het te verplaatsen naar volgend jaar. Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland ook voor de editie van 2021, maar hij en de andere kandidaten moeten wel nieuwe nummers insturen.

Een datum voor de nieuwe editie is nog niet genoemd. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de tweede week van mei in 2021.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community