Ruud de Wild en Micha Wertheim geven online taalworkshop

23-07-2020

AMSTERDAM (ANP) - Dj Ruud de Wild, acteurs Abbey Hoes, Tim Haars en Melody Klaver en cabaretiers Micha Wertheim en Stefano Keizers behoren tot de nieuwe Taalbazen van boekenkoepel CPNB. Zij en tientallen andere journalisten, artiesten en auteurs gaan deze zomer gratis online workshops verzorgen om jongeren liefde voor taal bij te brengen.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen zich via de website Taalbaas.nu aanmelden voor een van de sessies. De workshops duren een uur en vinden plaats in kleine groepjes. In de onlinebijeenkomsten worden allerlei vormen van taal en verhalen besproken en leren de jongeren trucjes hoe zij de taal beter kunnen begrijpen en beheersen.

De artiesten die de sessies geven, krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen. Op die manier wil het CPNB de schrijvers in deze coronatijd een steuntje in de rug geven.

Het initiatief volgt op een oproep van 250 hoogleraren, universitair docenten, theatermakers en schrijvers om deze zomer een groot "covid-leesoffensief" voor jongeren te starten. Aanleiding was het rapport van de Onderwijsinspectie dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt. Het project wordt ondersteund door het ministerie van OCW, CJP en Scholieren.com.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN