Son of Saul en Mia Madre winnen in Cannes

23-05-2015

CANNES - Het Holocaust-drama Son of Saul en de Italiaanse tragikomedie Mia Madre zijn zaterdag in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes. Competitiefilm Son of Saul won de prijs van de internationale filmcritici en Mia Madre kreeg de prijs van de oecumenische jury. Deze twee awards worden altijd de dag voor de uitreiking van de Gouden Palm toegekend.

Beide films draaien in competitie en kunnen dus zondag ook nog in de prijzen vallen. Son of Saul van de Hongaarse regisseur Laszlo Nemens is een beklemmend oorlogsdrama over de ‘Sonderkommando’s’ in Auschwitz, de joden die de gaskamers moesten schoonmaken voordat zich een nieuwe trein met slachtoffers aandiende. De film werd door de critici al veelvuldig geroemd en geldt als een kanshebber voor de Palm.

Mia Madre is een ontroerende tragikomedie van regisseur Nanni Moretti over een vrouwelijke filmregisseur die worstelt met het draaien van een lastige productie en het sterven van haar moeder. Ook deze Mia Madre werd door de meeste critici met applaus ontvangen.

Beide winnaars zijn in het najaar in de Nederlandse bioscopen te zien. Het festival van Cannes, dat voor de 68e keer plaatsvindt, geldt als een van de belangrijkste filmevenementen van het jaar.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden