Tussen Kunst en Kitsch nog één keer met Nelleke

20-05-2015

Vanavond presenteert Nelleke van der Krogt voor de laatste keer Tussen Kunst en Kitsch. De presentatrice was ruim twaalf en een half jaar hét gezicht van dit populaire AVROTROS programma.

Ze neemt afscheid van en gaat met pensioen. Tijdens de aflevering vanuit verschillende musea, neemt zij afscheid met een persoonlijke boodschap die zij voor haar kijkers heeft opgenomen.

In de aflevering komen onder andere een Indiaas huisaltaar van Vishnu (afkomstig uit de 11e en 12e eeuw) en een beeld van een vrouwengezicht van de kunstenaar Anton Rädecker aan bod.

Jaap Polak, expert niet-Westerse kunst: “Dit bronzen huisaltaar komt uit Noord India, Bengalen, het huidige Bangladesh. Het beeld toont de god Vishnu met zijn twee vrouwen, de godinnen Bhudevi en Shridevi. Deze voorstelling noemt men ook een Vishnu triade. Dergelijke beelden werden vaak aan een tempel aangeboden, maar kon ook heel goed voor privégebruik dienen. De huidige eigenaar heeft dit beeld uit een erfenis gekregen.”

Frans Leidelmeijer, expert jungendstil, art deco, design en speelgoed: “Dit is een beeld van een vrouwengezicht van de hand van Toon (Anton) Rädecker. Anton was een broer van de beeldhouwers John en Willem en ook hij was beeldhouwer. Anton Rädecker assisteerde John Rädecker bij de vervaardiging van de beelden van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (1956).” 

Het vertrek van Nelleke komt niet geheel onverwacht. Hier berichtte Showbizznetwork al eerder over. Dat Nelleke stopt met Tussen Kunst en Kitsch, betekent niet dat het programma ook stopt. Integendeel, het programma gaat verder met een nieuwe presentator. Niemand minder dan Frits Sissing zal in het nieuwe seizoen te zien zijn als de presentator.

Fans van Nelleke hoeven haar zeker niet te missen. Vanaf aanstaande zondagavond herhaalt AVROTROS het programma. Om 21.20 uur is het kunstprogramma dan te zien op NPO 1.

Tussen Kunst en Kitsch is woensdagavond om 20.30 uur te zien bij de AVROTROS op NPO 1.

Bron: www.showbizznetwork.nl (@ShowbizzNWNL)