• Start
  • Kunst & Cultuur
  • Veel aandacht voor zeldzaam middeleeuws boek dankzij crowdfundingsactie universiteit

Veel aandacht voor zeldzaam middeleeuws boek dankzij crowdfundingsactie universiteit

24-04-2015

Dat crowdfunding een prima manier is om geld bijeen te brengen is bekend. Maar wist je ook dat het extra aandacht oplevert, en misschien nog wel meer?

Een voorbeeld. Een maand geleden startte de crowdfundcampagne om het middeleeuwse gebedenboek van hertogin Maria van Gelre te restaureren. Door 25 duizend euro op te halen hoopte Johan Oosterman hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde van de Radboud Universiteit het unieke maar zwaar beschadigde boek weer toegankelijk te maken voor publiek. De actie werd een succes, inmiddels is het streefbedrag binnen, zo meldt de website van de universiteit.

Maar het succes van de crowdfundcampagne leidde tot meer. Zo gaat het Museum Het Valkhof binnen vijf jaar een tentoonstelling aan het boek te wijden. En wat ook fijn is, de Staatsbibliotheek van Berlijn heeft zich garant gesteld voor een groot deel van de restauratie.

Onverwacht groot enthousiasme
Niemand had verwacht dat zoveel mensen geld over zouden hebben voor zo’n oud maar bijzonder boek. Onverwacht groot was het enthousiasme. Meer dan driehonderd mensen doneerden in totaal meer dan 25 duizend euro. De website van de universiteit meldt dat hoogleraar Oosterman nog steeds onder de indruk is van de respons die hij afgelopen tijd kreeg. ‘Toen we eenmaal begonnen, realiseerde ik mij ineens dat we een gok hebben gewaagd. Maar meteen in de eerste dagen kwamen er zoveel hartverwarmende reacties en bijdragen binnen dat snel duidelijk was dat het goed zou komen. Het project kan nu van start: er komt een tentoonstelling en we kunnen spannend en belangrijk onderzoek doen.’

Het gebedenboek van hertogin Maria van Gelder is volgens kenners de grootste kunstschat van het middeleeuwse Gelderland en moet dringend gerestaureerd worden. Het is te breekbaar om nog aan te raken. Het gebedenboek uit 1415 is handgeschreven en telt meer dan duizend pagina’s. Door eeuwen gebruik is het zwaar beschadigd geraakt. En wat is er mooier dan zo’n boek, dat dit jaar precies zeshonderd jaar oud is helemaal te restaureren?


Betrokkenheid groot publiek
Het crowdfunden is Oosterman erg goed bevallen meldt de website van de universiteit: ‘Crowdfunden is meer dan alleen geld ophalen: het zorgt voor betrokkenheid van een groot publiek. Het maakt je er bewust van dat mensen meekijken, willen weten wat we doen en welke keuzes we maken. Crowdfunden zorgt daardoor ook voor transparantie. Bovendien is het mooi om te zien dat je op deze manier het verschil kunt maken.’

Bladzijden adopteren
De actie loopt nog tot 1 mei. Wie mee wilde doen aan de crowdfundingsactie krijgt verschillende mogelijkheden. De laagste inleg is 15 euro, de hoogste duizend. Wie dat eerste doet wordt via een speciale nieuwsbrief op de hoogte gehouden. Voor 100 kun je een geïllustreerde pagina adopteren. Je krijgt dan een digitale afdruk met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. Wil je 250 euro inzetten dan nodigt Johan Oosterman je daarnaast ook nog uit om een lezing bij te wonen waar origineel historisch materiaal getoond zal worden. Voor duizend euro adopteerde je een bijzondere pagina uit het boek en krijg je een excursie onder leiding van Johan Oosterman naar de Staatsbibliotheek in Berlijn, waar het gebedenboek wordt bewaard (reis- en verblijfskosten niet inbegrepen. )

Tentoonstelling
Er is dus veel belangstelling voor het boek. Zelfs nu het streefbedrag al is gehaald. Daarom is het ook extra leuk dat het boek niet alleen wordt gerestaureerd, er wordt dus ook een speciale tentoonstelling over het boek georganiseerd. Conservator Barbara Kruijsen van Het Valkhof ziet uit naar de tentoonstelling: ‘Het is werkelijk heel bijzonder dat we de prachtige bladen van het gebedenboek hier in Museum Het Valkhof kunnen laten zien. Maria’s rol als intermediair tussen de gebroeders Van Limburg en de verluchters van het handschrift is intrigerend. Bovendien heeft ze het kostbare boek op een steenworp afstand van ons museum, in de oude Valkhofburcht, waarschijnlijk intensief gebruikt.’

Technisch onderzoek
Maar zover is het nog niet. Het boek moet in de komende jaren nog gerestaureerd worden. Een proces dat het publiek straks op de voet kan volgen via www.mariavangelre.nl. De Staatsbibliotheek Berlijn begint later dit jaar met het technisch onderzoek, dat noodzakelijk is als voorbereiding op de restauratie.

Bron: wefundex.com