Verzetsmuseum Junior beste voor kinderen

27-05-2015

UTRECHT (ANP) - Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is volgens kinderen het beste museum van 2015. Zij gaven het kindermuseum het rapportcijfer 8,9. Verzetsmuseum Junior werd de winnaar nadat bijna 2900 jeugdige 'museuminspecteurs' het afgelopen jaar Nederlandse musea hadden getoetst op kindvriendelijkheid.

Op de website museumkids.nl en via een app konden kinderen van zes tot en met twaalf jaar een rapportcijfer geven aan de 419 musea die zij bezochten. Ze beoordeelden een museum op zaken als de kwaliteit van de tentoonstelling en wat er te doen en te leren is voor kinderen. Ook mochten ze aangeven wat ze zouden veranderen als ze zelf één dag museumdirecteur waren.

Verzetsmuseum Junior werd in oktober 2013 geopend. In dit kindermuseum leren kinderen hoe leeftijdgenootjes van toen de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Naturalis in Leiden kwam bij de verkiezing op de tweede plek, met een 8,7. Het Spoorwegmuseum in Utrecht kreeg een 8,5.

De museuminspecteurs en de verkiezing van het 'kidsproof' museum is een initiatief van de Museumvereniging om museumbezoek door kinderen te stimuleren. Kinderen konden zich opgeven als museuminspecteur als ze na een museumbezoek een inspectielijst instuurden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden