We hebben er een geitje bij! verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016

21-04-2015

Amsterdam - We hebben er een geitje bij!, geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2014, die de Prentenboek TopTien compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2016, die worden gehouden van woensdag 27 januari t/m zaterdag 6 februari 2016, staan deze tien boeken centraal.

Marjet Huiberts (1960) werkte in het basisonderwijs en schreef liedjes en theaterteksten alvorens ze in 2005 kinderboeken ging schrijven. Voor Aadje Piraatje ontving ze in 2010 een Zilveren Griffel. Een jaar later ontving ze er nogmaals een voor Roodkapje was een toffe meid. Iris Deppe (1985) studeerde Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In het najaar van 2011 won zij de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs en is zich toen vooral gaan richten op het illustreren van kinderboeken.

In We hebben er een geitje bij! is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het prentenboek uit in een mini-editie voor € 4,95.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2016:

De krijtjes staken - Drew Daywalt en Oliver Jeffers (De Fontein)
De krokodil die niet van water hield - Gemma Merino (Lemniscaat)
De leeuw en het vogeltje - Marianne Dubuc (Querido)
Feestmaal voor de koning - Marlies Verhelst en Linde Faas (Lemniscaat)
Gewonnen - Ruth Wielockx (Clavis)
Gonnie & vriendjes in ganzenpas - Olivier Dunrea (Gottmer)
Het ei van Egel - Nozomi Takahashi (De Eenhoorn)
Sneeuwwitje breit een monster - Annemarie van Haeringen (Leopold)
Vergeet mij nietje - Milja Praagman (De Eenhoorn)
We hebben er een geitje bij! - Marjet Huiberts en Iris Deppe (Gottmer)

De belangrijkste criteria bij het kiezen van de TopTien en het Prentenboek van het Jaar zijn dat het boek een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties heeft en bovendien voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de 13e achtereenvolgende keer plaats.

Bron: cpnb.nl