Willeke Alberti krijgt Edison-oeuvreprijs

door | feb 11, 07:02

AMSTERDAM (ANP) – Willeke Alberti heeft maandag tijdens de uitreiking van de Edisons in de Westergasfabriek in Amsterdam een prijs voor haar gehele oeuvre gekregen. Volgens de jury heeft de zangeres met haar liedjes een onvergelijkbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur.

De vorige week 75 geworden Alberti debuteerde eind jaren vijftig als zangeres, in eerste instantie onder de vleugels van haar vader Willy Alberti. Gedurende haar carrière scoorde ze vele hits met nummers als Norman, Spiegelbeeld, Mijn Dagboek, Morgen Ben Ik De Bruid, Telkens Weer en Waar Is De Zon.

“De jury van de Edisons heeft grote waardering voor die grenzeloze veelzijdigheid van Willeke Alberti”, zo staat in het juryrapport. “Het lukte haar daarbij altijd weer een nieuwe generaties aan te spreken, zonder haar oude fans kwijt te raken. (…) En wat ze ook deed, van haar eerste hitjes tot haar recente mega-optredens, het was altijd van een vanzelfsprekende allure en zeggingskracht.”

Elf awards

Ilse DeLange en Duncan Laurence waren dit jaar de belangrijkste winnaars van de Edison Pop 2020. Zij wonnen de prijzen in respectievelijk de categorieën beste album (Gravel & Dust) en beste single (Arcade).

In totaal werden los van de oeuvreprijs elf awards verdeeld. Naast Ilse DeLange en Duncan Laurence vielen ook Snelle (beste nieuwkomer), Maan (pop), Kensington (rock), Armin van Buuren (dance) en Suzan & Freek (Nederlandstalig) in de prijzen. Ook De Toppers (Hollands), S10 (alternative) en Josylvio (hiphop) mochten een Edison ophalen. De prijs voor beste videoclip ging naar het nummer Drup van Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser en Ramiks.

De Edison, ook wel de Nederlandse Grammy’s genoemd, is de oudste en een van de meest prestigieuze muziekprijs van Nederland en viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan. De jury bestond naast voorzitter Menno de Boer (Radio 538) uit Daniel Dekker (NPO Radio 2), Wilbert Mutsaers (Spotify), Robert Haagsma (muziekjournalist), Fernando Halman (FunX), Max van Bossé (Paradiso) en Sophie Keyzer (Qmusic).

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community