Zesde songfestivalzege voor Zweden

24-05-2015

WENEN (ANP) - Het Eurovisiesongfestival is dit jaar overtuigend gewonnen door Zweden. Zanger Måns Zelmerlöw haalde in Wenen 365 punten en eindigde daarmee ruim voor Russin Polina Gagarina, die met 303 punten de tweede plaats veroverde. Italië werd derde (292 punten).

Het was de zesde keer dat Zweden het songfestival won. Het land ontpopte zich daarmee tot een grootmacht binnen het internationale zangtoernooi. Alleen Ierland won de competitie vaker. De hekkensluiters waren dit jaar Duitsland en gastland Oostenrijk. Zij kregen geen punten.

Winnaar Zelmerlöw voerde bij zijn lied Heroes een show op met getekende poppetjes met wie hij een dansje deed. Hij verscheen na zijn overwinning met de vlag van zijn land op het podium en riep: ,,We zijn allemaal helden'', verwijzend naar de titel van zijn nummer.

Kleurrijk

Het kleurrijke evenement werd gehouden in de Wiener Stadthalle in de Oostenrijkse hoofdstad. Nederland was dit jaar afwezig in de finale. Zangeres Trijntje Oosterhuis was dinsdagavond uitgeschakeld met haar lied Walk Along. Ze haalde in de halve finale de 14e plaats.

Nederland mocht wel punten uitdelen in de finale. Ons land gaf bij monde van zangeres Edsilia Rombley twaalf punten aan België, dat met 217 punten op de vierde plaats eindigde. Ook gaven de Nederlanders tien punten aan Zweden en acht aan Australië, dat eenmalig als gast mee mocht doen vanwege het 60-jarige jubileum van het songfestival.

Gediskwalificeerd

De puntentelling kwam tot stand via een combinatie van een telefonische stemming door het publiek en het oordeel van een vakjury van de verschillende landen. Dat proces verliep niet overal even soepel. Zo werden de vakjury's uit Montenegro en Macedonië gediskwalificeerd door de organisatie. Dat gebeurde na overleg met de toezichthouder.

Het is nog onduidelijk hoe de juryleden in de fout zijn gegaan. De puntenverdeling van de twee landen is door het besluit volledig gebaseerd op de stemmen van tv-kijkers.

Het Eurovisiesongfestival werd op de Nederlandse televisie rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS. Het festival begon om 21.00 uur. Rond 00.45 uur in de nacht van zaterdag op zondag was de uitslag bekend. Wereldwijd trekt het festival volgens de organisatie jaarlijks ongeveer 180 miljoen tv-kijkers.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden