22 jaar cel voor moord op kickbokser Düzgün

13-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - De 22-jarige Pat R. uit Vught verdwijnt 22 jaar achter slot en grendel vanwege de moord op kickbokser Volkan Düzgün (26). Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De uitspraak was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Düzgün werd op 12 juli 2013 van korte afstand doodgeschoten in zijn auto op de oprit van zijn woning in Veghel. Het motief voor de moord is altijd onduidelijk gebleven. Pat R., die ook werd veroordeeld voor drugsbezit en -handel, beriep zich tijdens zijn proces op zijn zwijgrecht. Hij hield het bij een korte verklaring waarin hij de moord ontkende.

Volgens de rechtbank had de liquidatie van Düzgün alle karaktertrekken van een huurmoord. Pat R. wachtte de kickbokser op en vuurde ,,op kille, meedogenloze wijze" van dichtbij en van achteren zes kogels op hem af. Vier schoten waren raak, een was direct fataal.

Zorgwekkend beeld

Düzgün had geen schijn van kans, concludeert de rechtbank, die R. verweet het leven van de kickbokser ,,uit zelfverrijking te hebben opgeofferd". In afgeluisterde gesprekken hoorde de rechtbank bovendien ,,een pochende en schietgrage verdachte", die niet onder stoelen of banken steekt nogmaals voor geld te willen moorden.

,,Het geeft een onthutsend en zorgwekkend beeld van een gewelddadige dader die zich onaantastbaar lijkt te wanen", meent de rechtbank.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden